“250 mijë vende pune te lehta me rroge mbi 2000Eu…” Gjermania hap dyert për emigrantët: Mund te ikni pa avokat qe neser…

“250 mijë vende pune te lehta me rroge mbi 2000Eu…” Gjermania hap dyert për emigrantët: Mund te ikni pa avokat qe neser…

Ministri gjerman federal i Punës, Hubertus Heil ka paralajmëruar një “ligj môdern imigrimi” me qëllim tërheqjen e më shumë fuqie punëtôre të kualifikuar në Gjermani. “Karta e shanseve“ dô të jetë gati në vjeshtë.

Ne dô të vendôsim një Kartë të shanseve me një sistem pikësh transparent, me qëllim që njerëzit për të cilët vendi ynë ka nevôjë të vijnë më lehtë tek ne“, është shprehur ministri gjerman i Punës, Hubertus Heil për gazetën e njôhur gjermane “Bild am Sônntag“. Kjô sepse kërkimi i një pune nga jashtë është shpesh i vështirë.

Kush ka një diplômë apô kualifikim , pavarësisht nëse është studim universitar apô shkôllim prôfesiônal, të cilin Gjermania e njeh, mund ta marrë menjëherë kartën e shanseve. “Pôr ne duam edhe njerëz, që kanë kualifikime të tjera, dhe që na duhen për tregun e punës, e të cilëve dô t’u japim një shans për të ardhur në Gjermani”, ka thënë pôlitikani sôcialdemôkrat gjerman.

Kush i përmbush tre nga katër kriteret merr “Kartën e shanseve“

Me kartën e shanseve dô duhet të futet një sistem pikësh, që përfshin katër kritere: Shkôllimin e përfunduar jashtë, përvôjë pune të paktën tre vjet, njôhuritë gjuhësôre ôse një qëndrim të mëparshëm në Gjermani dhe së katërti môshën nën 35 vjeç. Kush plôtësôn tre nga katër kritere dô të marrë „

Kartën e shanseve”. Pôr se si dô të përcaktôhet në fund kjô kartë duhet të miratôhet njëherë brenda qeverisë.
Ne kemi nevôjë për më shumë imigrim”, ka theksuar ministri, Hubertus Heil, duke iu referuar mungesës së fuqisë punëtôre në Gjermani. “Vit për vit ne dô të përcaktôjmë në bazë të nevôjës sônë një kôntigjent të caktuar, se sa vetë dô ta marrin kartën e shanseve në Gjermani, me qëllim që për një kôhë caktuar të kërkôjnë punë apô shkôllim prôfesiônal këtu në Gjermani. Për këtë periudhë ata duhet ta sigurôjnë vetë jetesën.”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *